technik rybołówstwa morskiego
Organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane połowami ryb morskich, ich przetwórstwem, przechowywaniem i transportem odłowionych ryb; obsługuje i konserwuje sprzęt pokładowy.
Zadania zawodowe
-
dokonywanie oceny wód morskich, w celu ustalenia stanu zarybiania i możliwości zintensyfikowania produkcji oraz utrzymywanie odpowiedniego profilu produkcji w zależności od warunków przyrodniczych danego akwenu wodnego
-
pobieranie próbek wody oraz przeprowadzanie prostych badań i analiz
-
organizowanie i nadzorowanie odłowów i połowów różnych gatunków ryb
-
obsługa i konserwacja sprzętu połowowego i pokładowego
-
poznawanie rejonów morskich i łowisk
-
dokonywanie wstępnej, optycznej oceny stanu zdrowia ryb, zwalczanie chorób i szkodników oraz zapobieganie im
-
organizowanie prac związanych z przetwórstwem ryb: sortowanie, patroszenie, filetowanie, odskórzanie, odławianie ryb
-
chłodzenie, zamrażanie i pakowanie surowca rybnego
-
kontrolowanie przestrzegania przepisów prawnych dotyczących gospodarki rybackiej, żeglugi na wodach morskich
-
nadzorowanie wykonywania napraw i konserwacji urządzeń wodnych i sprzętu służącego do połowu i transportu ryb
-
prowadzenie dokumentacji i kalkulowanie kosztów połowów ryb
|